Counselling en Coaching
S. de Jong

Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Praten, we doen het allemaal!

gesprek online 30 minPraten we doen het allemaal en over van alles met vrienden, familie en collega’s. Het is een essentie waar we normaal niet bij stil staan.

In deze tijd waarin we toch opletten en vaak minder snel ergens naartoe gaan lopen mensen tegen zichzelf aan. Gelukkig geldt dit niet voor iedereen maar om me heen hoor ik veel over mensen die eenzaam zijn of die met iemand willen praten. Omdat veel mensen het druk hebben of de belasting heel hoog is komt het er niet altijd van om je verhaal bij iemand te doen. Daardoor lopen mensen vast. Ze gaan naar de huisarts en die adviseert om te gaan praten met een psycholoog. Men gaat op zoek naar een psycholoog maar de wachttijden zijn erg lang (minimaal 6 maanden). Vele mensen kampen met psychische problemen en even snel je verhaal kwijt kunnen bij een psycholoog, is er dus nu niet bij. Je wilt niemand met jou verhaal lastigvallen want, hé iedereen heeft wel wat, toch? Zo blijf je rondlopen tot het niet meer kan en je jezelf ziekmeldt.

Wat als je dat voor kan blijven en een afspraak maakt, zelfs online, om toch met iemand te praten en alles los te laten, voordat je ziek wordt? Oke! Je moet het zelf betalen en het wordt niet vergoedt! Wellicht heb je maar aan een paar keer genoeg of zo nu en dan een gesprek om even je hart te luchten. Hoe zou dit voelen? Niet specifiek een traject in, met alle toeters en bellen, maar gewoon wanneer je het nodig hebt. Zou je dan voor een gesprek kiezen, puur voor jezelf? Even alles loslaten en op een rij zetten? Je bent welkom!  Wat zou dit voor je doen? Geen etiket maar gewoon een gesprek maar wel met een coach.

Wens je een fijne dag toe en goede gesprekken.

Groetjes

Sylvia de Jong.

Blog: Vind jezelf terug

 

Vind jezelf terug met een 5 stappenplan. Als psycholoog en counsellor in Lelystad kom ik het vaak tegen. Mensen zijn zichzelf kwijt. Daarom een stappenplan met basistips. 

Weet je niet meer wie je bent en wat je wilt? Het gebeurt iedereen wel eens. Je bent even de weg kwijt. Moe en moedeloos en ziet geen verandering en ga maar voort op je pad. Je gaat op in het leven en wat het leven van je verlangt zonder stil te staan wat je zelf wilt. Je wordt steeds nukkiger en op den duur chagrijnig naar iedereen toe. Herkenbaar? Heel veel vrouwen en soms ook mannen zullen zich er zeker wel in herkennen. Het zijn de gevers die hier vaak tegenaan lopen. Mopperend op alle nemers van energie. Want zij gaan bruisend het leven door en jij loopt erop leeg. Wat kan je eraan doen? Vaak ben je er stiekem jaloers op, kon jij maar zo makkelijk NEE zeggen zonder schuldgevoelens te krijgen. Al deze gevoelens kosten energie, het ergeren aan alles, het jaloers zijn, het opkroppen van gevoelens en het afsluiten en afstompen van je eigen gevoel. Om dit te veranderen heb ik 5 stappen voor je om te beginnen.

STAPPENPLAN: 

  • erkenning
  • eigen tijd
  • communicatie
  • natuur
  • dankbaarheid

Stap 1 - erkenning

Erkennen dat je een gever bent en weer de baas wil worden over je eigen energie.

Ga een gesprek aan met jezelf of zoek hulp om erover te praten en te kijken wat je eraan kan doen. Stap uit het slachtoffer gevoel en wordt weer de leider van je leven!

Stap 2 - eigen tijd

Beter voor jezelf gaan zorgen. Eet voeding die goed is voor jezelf, plan eigen tijd in waarin jij kan doen wat je zelf wilt zonder gestoord te worden. Kijk af bij mensen die het wel in balans hebben en ga er mee in gesprek. Hoe doen zij het. Ga kijken in mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden.

Stap 3 - communicatie

Ga in gesprek met je partner. Wat kan er anders? Hoe kan het beter? Wat kunnen we in de relatie verbeteren? Ga in gesprek met je kinderen als ze oud genoeg zijn. Kijk wat zij kunnen doen. Wellicht zijn ze oud genoeg voor een taakje in huis of kan je met elkaar een mamatijd regelen. Eerst tijd met hen doorbrengen en daarna kan je even een half uurtje voor jezelf pakken of andersom. Als beloning iets leuks doen als jij in rust tijd voor jezelf hebt.

Stap 4 - natuur

Ga elke dag even een stukje wandelen, ga naar buiten en geniet, doe iets in je tuin.

Kan dit niet vanwege het weer, zet dan je favoriete muziek op en ga even zingen en dansen erop. De kinderen kunnen natuurlijk gewoon meedoen. Dit om weer in de spirit te komen en weer positief te worden. Dans, zing je moeheid eruit! Uit je comfortzone!

Stap 5 - dankbaarheid

Neem elke dag een moment om dankbaar te zijn en noem alle dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen kleine dingen zijn als de zon buiten, de geur van bloemen, de glimlacht vol liefde van je partner, de warme trui die zo lekker zit, de vogels die zingen of grotere dingen als je gezondheid en die van je familie, je huis, je welvaart enz. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.

Mocht dit allemaal niet lukken, neem dan even contact op voor een gesprek want er zijn altijd mogelijkheden om jezelf weer te vinden en daar help ik je graag bij! Iedereen is anders en de begeleiding is dan ook anders. De maand maart heb ik een speciale aanbieding voor 25 euro online per gesprek. Wat je nog meer kan doen om jezelf te vinden? Wat kan ik voor je betekenen hierin? Kom jij online voor een gesprek?

Stuur me een PB of vul het contactformulier in.

Blog: Kies

Kies coaching counseling corona keuze

Momenteel werk ik 17 jaar als counsellor en coach in Lelystad. Wat ik merk is dat je als eigen baas bijzonder flexibel moet zijn in een eigen bedrijf. Regelsveranderen, voorwaarden veranderen, beroepseisen, vergoedingen alles is aan verandering onderhevig.

Zeker in deze tijd kwam al snel aan de orde dat online werken de nieuwe trend is. Alles gaat online en dat is wel even wennen. Waar je eerst gewoon met iemand in gesprek zat, live, zit je nu achter de computer en dat heeft effect op je houding en ogen. Voordeel voor mensen is dat ze wel lekker thuis kunnen blijven. Nadeel is ook vaak dat mensen thuis minder privacy hebben om te spreken omdat iedereen thuis rondloopt. 

Het is een tijd waarin je nog flexibeler moet zijn en nog meer moet kijken naar alle mogelijkheden. Als counsellor is het momenteel rustig. Mensen hebben even genoeg aan zichzelf en ondanks dat er best veel mensen zijn die willen praten, kiest men ervoor dit niet te doen. Mijn sterke en zwakke kanten zijn mijn empathie, ik begrijp het allemaal. Alle beweegredenen van iedereen, waarom ze de dingen doen die ze doen, ik begrijp het. Vind ik alles ook leuk en ben ik het overal mee eens? Nee, dat niet maar ik begrijp het wel. Doet mijn mening ertoe? Voor mij ja, voor anderen wellicht niet en dat hoeft ook niet. Iedereen heeft recht op zijn/haar visie en belevingen. Iedereens wereld is anders en iedereen heeft zijn/haar eigen leerschool en weg. Gelukkig maar want anders zou het een saaie boel worden in de wereld.

Deze tijd zorgt voor meer uitdagingen. Zowel positieve als negatieve. Het leert je anders naar dingen te kijken, uit je comfort zone te stappen en nieuwe keuzes te maken. Is dat spannend, jazeker!

Zelf heb ik ook zo mijn uitdagingen en ik leer in deze tijd vooral voor mezelf te kiezen, iets wat ik voorheen moeilijk kon. Rust te nemen en tijd voor mezelf in te plannen. Mijn werk op een andere manier te doen en meer plezier te vinden in de dingen die ik doe.

Voor mezelf meer ruimte te kiezen maar ook samen dingen te doen met het gezin en plezier te hebben en goede gesprekken onderling. Het is een tijd van meer samenzijn.

Dit samenzijn is ook een stukje genieten en kostbaar want voorheen had iedereen het maar druk, druk, druk.

Het is jammer dat een ziekte zoals Covid deze omschakeling moet veroorzaken. De omschakeling om anders te leven en anders te kiezen. Te kijken naar meer mogelijkheden en meer te kiezen voor jezelf en je gezin i.p.v. de buitenwereld.

Door op een andere manier te kijken en uit de strijd te stappen maar te kijken met mogelijkheden gaan er deuren open die anders dicht blijven. Ga je plannen ontwikkelen die anders nooit naar boven komen. Ga je wellicht wel in ‘pauze’ om te genieten terwijl je dit normaal nooit zou doen. Werk je wellicht thuis en krijg je meer respect voor elkaar als partners omdat je ziet wat de ander allemaal doet. Kijk eens anders. Zie de wereld anders. De wereld is anders maar anders hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Anders kan nieuwe deuren openen naar dingen die je voorheen nooit zag. Wellicht als de wereld dan ooit weer ‘de oude’ zou zijn jij het anders ziet ;-) Wat als de wereld voor jou nooit meer hetzelfde is als voorheen en er zoveel nieuwe en wellicht mooiere dingen uit voort zijn gekomen? Dingen die je voorheen nooit zou hebben gekozen maar nu wel kiest.

Welke keuzes kan jij maken? Wat zou je graag willen? Laat je verleden los en kijk naar het NU. Waar sta je? Wat wil je? Hoe kan je dat bereiken? Welke stappen kan je daar nu voor maken? Neem alles in kleine stappen en zie waar het toe leidt. Wat als jij je toekomst zelf in handen hebt en alles zelf zou kunnen kiezen, hoe zou je wereld er dan uitzien? Droom en kijk wat er gebeurt. Durf te kiezen!

Warme groet,

Sylvia de Jong.  

Stil? Of toch niet?

Stil ik sta stil, ik weet het niet meer! Ik hoor het om me heen en hoor het terug in de praktijk.stil 2

Mensen worden terug geroepen naar zichzelf. Deze tijd vraagt om zelfscanning, aanpassingen en doorzettingsvermogen. Waar je voorheen door kon lopen, jezelf onder kon dompelen in sociale bezigheden worden we in deze tijd terug geroepen naar onszelf. Wat bezielt ons, wat is belangrijk? Hoe gaan we met elkaar om? Het valt voor vele mensen niet mee. Altijd alles op bepaalde manieren gedaan en dan ineens omschakelen. Veel online, thuiswerken, met je gezin aan de keukentafel. Dit vraagt om veel discussies in een gezin, de rust is soms ver te zoeken.

Diverse mensen hebben het idee stil te staan maar staan we ook stil? Staan we werkelijk stil of zijn we op weg naar een andere manier van zijn met onszelf? Zijn we bezig om onszelf persoonlijk meer te ontwikkelen, met of zonder professionele hulp?

Is ons lijf en onze psyche nu eindelijk een keer aan de buurt. Mogen we in deze tijd eindelijk voor onszelf gaan zorgen? Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Sommige mensen moeten juist in deze tijd heel erg hard werken en vergis je niet ook daar komen ze zichzelf tegen. Onder dit alles huist er bij iedereen, bewust of onbewust, een soort angst. Angst er niet bij te horen, angst om ziek te worden, angst je partner te verliezen, angst bij kinderen dat hun ouders ziek worden, angst naar school te gaan, angst in het openbaar vervoer, angst niet te voldoen aan alle verwachtingen en ga zo maar door. Je bent je er niet bewust van maar het is er wel, bewust of onbewust en dit kost energie.

Lekker positief wel dit verhaal zul je denken en ik typ het ook niet om reacties uit te lokken of om gelijk of ongelijk te krijgen want iedereen heeft natuurlijk een andere visie en natuurlijk ben jij perfect en heb je nergens last van en dat is oke. Niet iedereen reageert hetzelfde en is hetzelfde en dat is ook oke.

Hoe zou het zijn als we niet alles wegstoppen maar er gewoon eerlijk naar kijken? Min of meer de confrontatie mee aangaan. Toegeven dat de emoties mogen bestaan. Er zijn zat mensen die bang zijn voor spinnen of muizen. Is dat raar, nee toch. Het mag bestaan. Pas als het echt een probleem wordt in je leven dan ga je er een keer wat aan doen maar voor de meeste mensen is het geen probleem. Er is altijd wel iemand in de buurt die de spin weghaalt of je pakt de stofzuiger of een held pakt voorzichtig de spin en zet de spin buiten. Is er iets verkeerd aan? Nee! Dit is een normale wereld toch!

Wat als we momenteel meegaan met de flow. Elke keer in de vraag gaan ‘wat ga ik nu kiezen’? Dit steeds vragen als je in dubio staat. Kies ik ja of nee? Wat voelt juist voor mij? JUIST inderdaad niet goed of fout. Deze beslissing kan steeds weer anders zijn en wat als dat oke is. Je bent mens toch? Laten we in deze tijd minder streng zijn voor onszelf en weer leren lief te zijn voor diegene die je zelf bent. Wat zou dat veranderen? De situatie is niet ideaal, so what! Kijk in oplossingen niet in problemen en leer omdenken. Wat zou dat met je doen?

Het lijkt zo makkelijk gezegd maar het vraagt je bewust te zijn van jezelf en hiermee te spelen.

Ga jij spelen met de werkelijkheid die er is en met wie je bent? Spelen met de energie en mogelijkheden. Wie weet kan er wel veel meer dan je nu denkt als je wat je weet los laat.

Warme groeten en een knuffel

Sylvia de Jong.

Blog: Relaties en verandering

relaties en veranderingDe afgelopen tijd merk ik in de praktijk dat relaties veranderingen ondergaan. Wat ik bij mezelf merk is dat ik het thuis zijn met mijn gezin heerlijk vind. Toegeven dat ik echt een huismus ben is iets wat duidelijk bij mij naar boven kwam. Over het algemeen vind ik het heerlijk om mijn gezin om me heen te hebben en het gezellig te hebben. Natuurlijk ben ik alles ook wel eens zat en wil ik even rust. Op dat soort momenten ga ik in de vraag bij mezelf. Wat ben ik zat? Wanneer ontstond dit gevoel? Kan ik het plaatsen? Is dit gevoel van mij? Daar ga ik dan mee aan het werk en dan is het vaak snel weer weg.

Wat ik ook heb gemerkt is dat zo nu en dan een moment voor jezelf nemen ook belangrijk is om jezelf op te laden. Dit kan zijn d.m.v. een wandeling, een boek lezen in de tuin werken of welke manier jij prettig vindt. Trek je even terug uit alles en ga terug naar jezelf.

In deze tijd ben ik zoveel meer dankbaarder geworden voor mijn gezin en de mensen om mij heen. Zoveel liefde voor elkaar en op de een op andere manier een andere omgang met elkaar. De haast is eruit ondanks dat we toch allemaal werken en bezig zijn.

Helaas hoor ik dat dit niet overal is en het ontstaat ook niet uit het niets, het is iets waar je aan werkt.

Als ik bedoel dat je ergens aan werk, dan is dat bij jezelf. Want als je iets wilt veranderen in je omgeving dan begin je bij jezelf. Door jezelf te veranderen, veranderen er dingen in de relaties om je heen. Je krijgt meer eenheid met je omgeving en energie. Als je blokkades bij jezelf opruimt dan kunnen er wonderen gebeuren, hoe klein dan ook. Het kan zijn dat je dan zelf andere keuzes gaat maken die weer een uitwerking hebben naar je omgeving waar je niet eerder aan hebt gedacht. Want als je alles altijd hetzelfde doet dan verandert er niets.

Wil jij meer harmonie in je leven? Wil je verandering?

Momenteel geef ik online sessies voor 60 euro en je bent van harte welkom er 1 in te plannen en te kijken wat er allemaal mogelijk is voor jou!

Jij bent het waard om te werken aan jezelf en daarmee ook aan je omgeving.

Wat kies jij?

Warme groet,

Sylvia de Jong

www.cousellingdejong.nl