Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Blog: Is het gras bij de buren groener dan ………?

gras is groener kleinLaatst sprak ik iemand die nogal opgaat in wat er goed is bij de ander en daarna de ander volledig afkraakt. Niets was goed aan het leven van die ander en hij/ze ging er volledig op in. Niet meer kijkend naar haar/zijn eigen leven is het makkelijker om te oordelen over het leven van een ander.

Hoe dikwijls zie je het niet, hoe vaak zit er niet zo iemand op een feestje? Zodra je met ze praat gaat er een zwart vat open vol met negativiteit.

Het is interessant om te kijken wat er in iemand omgaat en waarom diegene dit doet.

Nu zult je dit niet vaak op een feestje doen, analyseren waarom iemand alleen maar zwart ziet en niet kijkt naar de mooie dingen in het leven van zichzelf en de ander. Waarheid is dat iemand die dit doet vaak heel veel aandacht krijgt. Als is het maar om de discussie aan te gaan en je gelijk te krijgen. Heerlijk toch die aandacht?  

Je kan er om lachen, maar wees eerlijk wie kent het niet en wie trapt er af en toe zelf ook niet in. Als iemand de hele tijd tegen je aan het klagen is, heb je vanzelf de neiging om ook alles uit de kast te halen wat in je eigen leven niet helemaal lekker loopt. Normaal laat je dat liggen en loop je eraan voorbij maar als je gesprekpartner een drama maakt van iets waar je normaal niet zo bij stil staat kom je snel in de verleiding met dit drama mee te gaan en je eigen punten ook aan te kaarten. Je wilt per slot van rekening even gezellig kletsen, toch?

Als je dan uiteindelijk naar huis gaat en doodmoe je eigen huis in stapt ben je verbaasd over je eigen bui en denken. Sinds wanneer denk ik zo en waarom ben ik hier boos over? Normaal is het geen punt. Wie kent dit nu niet?

Bah, je walgt van jezelf dat je hier zo in mee bent gegaan en zit er vervolgens de hele avond mee in je maag. Hoe kan ik dat in het vervolg anders doen? Als je er dan later met een ander over praat en die gaat er ook even lekker in meedoen met het negatieve zit je ineens in een soap aflevering en het balletje rolt verder. Wat is nu nog normaal?

Totdat je het ineens zat bent. Je kruipt uit je klaagverhaal en besluit het anders aan te pakken. Het probleem is toch geen probleem, dat is het nooit geweest waarom nu wel? Omdat iedereen het zegt? Kan je het veranderen? Hoe kan je het veranderen? Wat kan je voor keuze maken op dat moment om het te veranderen?

Je besluit iets anders te kiezen ondanks dat anderen je voor gek verklaren en uit de rol te stappen die je vrijwillig hebt aangenomen. Nu kies ik anders! Nu kies ik voor mezelf! Wat als ik er nu even lekker helemaal niks van vind! Alles is zoals het is! Het is geen punt!

Al zingend ga je aan het werk en de rest van de wereld is alleen maar INTERESSANT. 

Wil je een gratis kennismaking gesprek?

Neem hier contact op !