Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Leiden en Lijden

Gespreks Therapeut Sylvia de jong

Vanuit huis hebben we allemaal normen en waarden meegekregen. Welke normen en waarden verschillen per huishouden maar we hebben allemaal wat meegekregen.

Deze normen en waarden laten zien wie je bent in je volwassen leven, vaak zonder dat je er erg in hebt. Bepaalde uitspraken waar je vroeger een hekel aan had en waarvan je absoluut dacht ze nooit te gebruiken, als je ze door je moeder of vader hoorde zeggen, neem je automatisch over en zeg je ook weer tegen je eigen kinderen.

Dikwijls denk je dan bij jezelf, ik lijk mijn vader/moeder wel. Zeker mensen met kinderen kunnen dit beamen. Mijn moeder zei vroeger “als je kinderen krijgt dan weet je wat ik bedoel”. Met andere woorden je kunt je dan eindelijk eens verplaatsen in mijn situatie.

Met deze normen en waarden hebben we dus ook doelstellingen in ons leven gelegd. Zo willen we aan de eisen van onze ouders voldoen. De beste zijn in sport, de meeste goals halen bij voetbal, goede cijfers op school, leuke vrienden hebben, later een goed salaris verdienen, enz. Iedereen wilt het beste voor zichzelf en een leuk leven leiden.

Nu schrijven we leiden met een korte ei. Dat wil zeggen dat je baas bent over je leven en jij bepaald waar je heen wilt en hoe je dit gaat doen.

Wellicht zie je al waar dit heen gaat…… de meeste mensen leiden een leven van LIJDEN met een lange IJ.

Ze zijn vergeten hoe ze hun leven kunnen leiden met een korte ei.

Zelf in vervelende situaties kan je ervoor zorgen dat je een leven leidt i.p.v. lijdt.

Niet iedereen heeft dit geleerd in het leven en zeker in mijn generatie komt het niet voor. Wij kregen op school geen lessen over hoe je je leven kan leiden. Aan leiden en lijden werd op school geen aandacht gegeven. Dat is tegenwoordig wel anders. Op de meeste scholen in deze tijd wordt coaching gegeven en er zijn persoonlijke trainingen te doen. Training om te leren omgaan met pesten, huiswerkbegeleiding en een persoonlijke coach is zelfs beschikbaar voor leerlingen. Geweldig is dat toch.

Wat nu met de generatie die dit niet heeft gehad. Tja die hebben de keuze om het leven te lijden of leiden maar weten niet hoe de lange ij te veranderen in een korte ei.

Voor deze keuze heb je ook een coach nodig, net als de kinderen in deze tijd. Dan natuurlijk wel een coach voor volwassen.

Wil jij ook van lijden naar leiden?

Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek en kijk wat ik voor je kan doen.

Graag help ik je verder op weg en leer ik je, je leven weer te gaan leiden.

Kijk hier voor een gesprek met mij.

Haal het beste uit jezelf!

Wil je een gratis kennismaking gesprek?

Neem hier contact op !