Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Op zoek naar Zonlicht (1): Op zoek

Janny kijkt uit het raam naar de straat voor haar deur. Ze voelt zich nerveus. Vandaag komt haar vriendin Sabrina langs. De afgelopen week hadden ze een gesprek over skype er is ook zoveel gebeurd de afgelopen tijd. De scheiding die haar niet in de koude kleren gaat zitten, de kinderen die vreselijk dwars zijn en dan ook nog eens die TIA van een jaar geleden. Dat was eigenlijk de boosdoener van al de problemen die ze nu heeft. Als ze die niet had gehad was haar man nooit bij haar weggegaan en zou ze nu een stuk gelukkiger zijn. Waarom moest dit nu allemaal zo gaan? Ze veegt een traan uit haar ooghoek. Ze voelt zich zo ongelukkig en ook nog eens nerveus. Straks komt Sabrina en zij is naast haar vriendin ook counsellor en heeft aangeboden haar te gaan helpen zichzelf weer te vinden. Ze is benieuwd wat haar te wachten staat. Ze hoop dat het gaat lukken want zelf weet ze echt niet meer hoe ze nu verder moet. Diepongelukkig kijkt ze het raam uit. In de verte ziet ze de auto van Sabrina rijden. Ze loopt naar de Senseo en theekoker en zet deze aan. Zelf drinkt ze sloten koffie om zichzelf overeind te houden maar ze weet dat Sabrina alleen maar kruidenthee drinkt. Na een laatste blik in de spiegel loopt ze naar de deur. Ze hoort de autodeur al dichtslaan en net voordat Sabrina wilt aanbellen opent ze de deur.

Ze omhelzen elkaar en lopen naar binnen. Sabrina bekijkt Janny aandachtig, haar lijf is een en al spanning, ziet ze. Haar gezicht nog gevlekt van het ingehouden verdriet. Wat is het jammer dat haar vriendin zo moet lijden en zoveel pijn te verduren heeft. Ze wil haar zo graag helpen. Eerst maar eens even samen wat drinken.

Ze zit op de bank, Janny zit tegenover haar in haar favoriete stoel. Nu de thee en koffie op zijn, wil Sabrina graag beginnen. Ze pakt een kladblok en pen en geeft het aan Janny.
‘Janny’, zegt ze. ‘Schrijf voor mij eens 10 namen op van mensen waarvan je houdt’.
Janny kijkt haar verbaasd aan en vraagt; ‘zomaar mensen, ik begrijp je niet’? ‘Inderdaad zomaar wat mensen uit je omgeving. Denk aan je kinderen, ouders, vrienden, enz. Dat schrijf je op en daarna gaan we een stap verder’. Janny denkt na en begint te schrijven; Elsje, Juul, Pa, Ma, Connie, Sabrina. Dan kijkt ze op en zegt; ‘ ik heb er 6 moeten het er echt 10 zijn?’ Sabrina schudt met haar hoofd van nee. Ze vertelt dat het praktisch is als je 10 mensen kent maar dat als je van 6 mensen houdt dat het ook goed is. Ze vraagt Janny om achter al die mensen een cijfer te zetten van nul tot tien in gradatie hoeveel ze van hen houdt. Janny gaat aan de slag. Haar kinderen krijgen natuurlijk een 10 en haar ouders ook. De andere twee een 8 en 9. Ze kijkt tevreden naar Sabrina en geeft haar het kladblok terug. Ze zucht en zegt; ‘zo bedoel je?’ Sabrina pakt het aan en kijkt naar de score. Ze ziet dat ze het zo slecht nog niet doet met haar 9 maar dat is niet waar deze oefening om draait. Ze knikt naar Janny en vraagt haar om 1 persoon uit te kiezen waar ze echt vreselijk veel van houdt die niet op de lijst staat. Janny kijkt haar verbaasd aan. Ze heeft toch iedereen al opgeschreven waar ze van houdt. Ze houdt echt niet meer van anderen meer dan diegene die nu op de lijst staan. Waar heeft Sabrina het over. Ze zal toch niet haar ex bedoelen. Die past niet eens op haar huidige lijst. Haar hersens kraken en ze zegt; ‘Wat bedoel je?’

Sabrina geeft aan dat er nog 1 heel belangrijk persoon mist op haar lijst. Weet ze echt niet wie? Janny knikt van nee. Ze heeft geen flauw idee, iedereen staat erop.
Janny knikt en geeft haar een volgende boodschap. Ga eens naar de spiegel. Janny loopt naar de spiegel niet wetende wat haar te wachten staat. Sabrina zegt: ‘Kijk erin, wie zie je’.

Janny antwoordt dat ze zichzelf ziet maar snapt nog niet wat Sabrina ermee bedoelt. Ze kijkt weer in de spiegel en heel langzaam begint het te duiden. Ze ziet zichzelf. Is dat wat Sabrina bedoelt? Ze is zichzelf vergeten. Janny begint te huilen en loopt terug naar haar stoel. Sabrina loopt naar de keuken en haalt twee glazen water en zet deze neer. Ze laat Janny uithuilen. Het is ook niet niks als je tot de ontdekking komt dat je helemaal niet meer aan jezelf denkt als je denkt aan mensen om van te houden. Veel mensen houden niet meer van zelfzelf. Ze mopperen de hele dag in hun hoofd en kunnen niks goeds meer doen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer goed voor jezelf zorgt en steeds minder voor jezelf doet. Dat heeft zijn uitwerking op je lichaam en je psychische welzijn. In elk heel proces is het belangrijk dat je eerst van jezelf leert houden, legt ze aan Janny uit. Pas dan kunnen we verder gaan. Leer jezelf weer zien. Wees lief voor jezelf. Elke keer als je negatief over jezelf denk zeg dan tegen jezelf; Het is goed dat ik deze negatieve denkpatronen zie maar ik kies voor....... Dus bijvoorbeeld als je iets laat vallen en je denkt stomme muts, bij jezelf. Zeg dan liever: ‘ok ik heb het gezien maar ik kies voor scherven brengen geluk of iedereen laat wel eens iets vallen’. Weet dat iedereen fouten maakt en straf jezelf er niet zo hard voor. Draai het om, leer ervan. Dat is heel belangrijk. Dat gaat niet van de een op andere dag daar moet je dag in dag uit en elk moment van bewust zijn. Draai al het negatieve van jezelf om naar iets positief of naar een leer proces. Wees niet zo streng voor jezelf maar hou van jezelf.

Janny knikt en vraagt; ‘maar is dat dan niet egoïstisch’? Sabrina knikt ja. Ze legt uit dat veel mensen het zien als egoïstisch maar dat het dat niet is. Sabrina vertelt het verhaal van de stewardess in het vliegtuig. Daar vertellen ze ook dat als er iets gebeurd, je eerst voor jezelf moet zorgen en dan pas voor de mensen om je heen. Als je niet goed voor jezelf zorgt kan je ook niet van anderen houden en als je niet van jezelf houdt dan sluit je hart zich steeds verder en kan je op den duur ook niet meer echt van anderen houden. Van jezelf houden is dus heel erg belangrijk.

De komende week ga je elke dag je gedachten in de gaten houden. Je verandert je negatieve gedachten over jezelf in positieve of neutrale gedachten. Elke ochtend als je wakker wordt noem je een drietal positieve dingen om de dag te beginnen. Zoals; Dit wordt een fijne dag, ik hou van mezelf, vandaag gaat alles gemakkelijk. Dit zijn maar voorbeelden natuurlijk voel wat er in je opkomt. Komt er iets negatiefs op, stop het dan niet weg maar zie het en zegt ertegen dat je het hebt gezien en loslaat en zet er iets positiefs tegenover. Stop negatieve gedachten niet weg. Ze mogen er zijn maar verdwijn er niet in. Laat het passeren als een langskomende trein. Kijk ernaar en kijk wat voor positiefs je eruit kan halen. Dit is een hele moeilijke oefening en hij zal niet altijd even goed lukken en dat hoeft ook niet. Je mag ook boos en verdrietig zijn als je maar weer eindigt met een positieve gedachten erover. Loslaten en verder gaan. Sabrina staat op en loopt naar Janny. Ze geeft haar een dikke knuffel en laat haar los. ‘Volgende week dan hebben we samen een sessie over skype ok’, zegt ze. Janny knikt dankbaar naar haar. ‘Fijn dat je me wilt helpen’, en ze geeft Sabrina nog een knuffel en ze lopen samen naar de deur. Bij de deur draait Sabrina zich om en zegt; ‘Je kan het echt Janny, geloof erin want ik weet dat je het kan. Als je het moeilijk hebt dan app je me maar want ik ben er voor je. Je komt hier doorheen. Ga aan de gang met je oefening en doe dit elke moment van de dag. Schrijf elke avond 3 positieve dingen van jezelf op en begin elke ochtend met 3 positieven gedachten van hoe jij wilt dat de dag eruit komt te zien. Je zult zien dat er wat verandert op den duur.’ Ze geeft Janny een knuffel en loopt naar de auto. Janny zwaait Sabrina na en loopt weer naar binnen. Ze moet alles even verwerken.

WERKOPDRACHT;

Ga net als Janny de opdracht maken.

Sta elke ochtend op en bedenk 3 positieve dingen voor die dag.
Elke avond met slapen gaan schrijf je 3 positieve dingen van die dag op.

Heb je kinderen laat ze dan elk dag voor het slapen gaan 1 positief ding tegen je zeggen en jij tegen hen. Ook de kinderen naar elkaar laat je 1 positief ding van die dag benoemen.

Kijk wat dit doet met jezelf en met je gezin en deel dit op de facebook pagina van Counselling en Coaching S. De Jong.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Tot de volgende keer.

Lieve groet,
Sylvia


* GA VOOR HET BESTE IN JEZELF *

Like mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Counsellingdejong.nl/

Mijn website: www.counsellingdejong.nl


Wil je een gratis kennismaking gesprek?

Neem hier contact op !