Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Op zoek naar Zonlicht (2): Skype

Het computerscherm staat aan en Janny zit ervoor te wachten. Ze weet dat Sabrina nog meer mensen helpt en zij vanzelf wel zal bellen naar haar Skype. Het is voor het eerst dat ze op deze manier via skype een gesprek heeft voor therapie. Normaal wordt skype regelmatig gebruikt door de kinderen om in te loggen om even met hun vader te spreken in Amerika. Die zien ze op deze manier toch nog regelmatig. Zelf spreekt ze hem liever door de telefoon of over de app. Janny voelt zich toch wel een beetje opgelaten. Ze heeft de hele week door de oefening gedaan maar het voelt niet echt of al haar problemen nu zijn opgelost. Wat heeft ze fout gedaan? ‘Tududuut Tududuut’, klinkt het vanaf haar computer. Ze klikt gauw op het groene knopje en daar verschijnt Sabrina. ‘Goedemorgen’. Klinkt het vrolijk. ‘Hoe gaat het?’ Janny kijkt naar het vrolijke gezicht van Sabrina en slikt. Nu moet ze toch vertellen dat het nog niet zo goed gaat. Hoe zou Sabrina daarop reageren? Nou vooruit met de geit en vertel het, zegt ze in zichzelf. Ze begint haar verhaal. Janny vertelt dat ze die dag dat Sabrina er was, veel heeft gehuild. Ze besefte ook dat er iets moest veranderen en ze is begonnen met de opdrachten. Elke ochtend als ze wakker werd en zich realiseerde dat ze brak en gebroken was, heeft ze toch een aantal positieve dingen over zichzelf en de dag vertelt. Ze heeft zelfs de kinderen erbij betrokken en aan tafel vertellen ze nu elke keer wat er positief is aan elkaar. Dit was best wel even wennen maar nu vindt iedereen het leuk. De meiden gaan nu zelfs beter met elkaar om, juist doordat ze iets positiefs naar elkaar zeggen lijken ze elkaar meer te waarderen. Er wordt meer gesproken over dingen in plaats van gegild. Dat laatste is pas een paar dagen maar zeker wel een verschil met voorheen. Zelf merkt ze dat het moeilijk is om het positieve vast te houden met alles wat er is gebeurd. Zeker als haar lichaam dan moeilijk doet en zo moe is dan is het heel moeilijk om positief te blijven. Ze vraagt zich af of ze het verkeerd doet?

‘Wauw, zegt Sabrina, wat ben je goed bezig’. Janny is verbaasd. Dit is wel het laatste wat ze had verwacht. ‘Goed bezig’? Vraagt ze verbaasd. Sabrina legt uit dat het heel gewoon is dat het niet meteen 100 procent lukt en dat het een tijdje kan duren voordat er vooruitgang komt. Ze vindt dat ze goed bezig is omdat ze het toch elke dag doet en ook de kinderen erbij betrokken heeft. Doordat kinderen dingen veel sneller oppakken heeft ze daar al een klein puntje gescoord in een positieve benadering in huis. Men staat er niet vaak bij stil maar mensen worden vaak veel vaker negatief benaderd dan positief. Kijk maar eens naar de TV. Heel veel negatieve dingen komen op je af en die neem je allemaal in je op. Kinderen horen en zien dit ook en worden daardoor beïnvloed. Zet in de middag maar eens de tv aan en zie hoeveel reclame er is voor kinderen en hoe die kinderen dan later kunnen doordrammen dat te willen/moeten hebben. Natuurlijk krijgen ze dat dan waardoor ze weer even tevreden zijn en dan komt het volgende weer langs. Positieve aandacht wordt op die manier gekocht i.p.v. verdiend. Het is heel belangrijk om daar iets in te veranderen anders krijgen zij het later erg moeilijk. Ook met volwassenen in dit het geval. Men is in de greep van alle problemen op de wereld en kan dit niet verhelpen en is daarom gefrustreerd. Kijk maar eens hoe slecht het gaat met iedereen, dan mag ik het toch niet goed hebben is dan onbewust het gevoel. Als je dit dan naar je toetrekt dan krijg je heel veel narigheid in je leven. Wat je nu doet is dus heel goed. Kleine stappen maken om weer je aandacht te verzetten naar positieve dingen in het leven i.p.v. negatieve.

Op zoek naar zonlicht geschreven door: Sylvia de Jong

Het is veel makkelijker om negatief te denken dan positief. Positief denken vraagt aandacht en tijd. Het vraagt een bepaalde controle de baas te zijn over je eigen gedachten. Hersenen vullen vanzelf de tijd wel met wat ze hebben gezien en gehoord als jij ze niet bezighoudt. Zodra je hersenen rust hebben gooien ze van alles naar je toe en ontstaat er gepieker met slapeloosheid en moeheid.

Wat je nu aan het doen bent is je gevoel en hersenen trainen weer naar de dingen te kijken die positief zijn. Nogmaals dit is moeilijk en vereist echt je aandacht. We gaan dus je aandacht nog meer richten op positieve dingen. Nogmaals dat wil niet zeggen dat je negatieve emoties moet wegdrukken. Die laat je gewoon bovenkomen. Je kijkt ernaar en kijk of je er nog wat of aan kan doen. Als je er niks aan kan doen dan laat je het los in liefde. Als je er wel wat aan kunt doen pak het dan op en zorg dat je er iets mee doet of bespreek het met me. Samen kunnen we dan kijken naar de beste manier om het aan te pakken. Druk negatieve emoties nooit volledig weg want dan onderdruk je ze alleen maar. Zie het als een bal die je probeert onder water te houden. Dat kost bergen energie en als je even niet oplet komt de bal weer boven. Laat de bal gewoon drijven. Kijk ernaar en als het kan laat de bal dan wegdrijven. Kan het niet, nou dan gaan we gewoon samen met die bal spelen totdat je het wel weg kan laten drijven. ‘Begrijp je Janny’? Janny knikt. Het is veel maar ze begrijpt wat Sabrina bedoelt.

Problemen zien en niet wegstoppen. Tja dat wegstoppen heeft ze wel heel goed geprobeerd. Elke keer als een negatieve gedachten boven komt gauw bezig gaan met allerlei dingen en er vooral niet naar kijken. Ondertussen voelt ze zich contant moe. Zou dat komen van al die ballen onder water. Sabrina gaat verder ze vertelt dat het negatieve gewoon naast het positieve kan bestaan. Het is niet of/of maar en/en. Je leert van al het negatieve een les. Het moet er zijn om je verder te brengen in het leven. Iedereen heeft zo zijn dingen in het leven. Hoe je ermee omgaat dat is belangrijk. Zelfs de meest positief ingestelde persoon heeft af en toe verdriet, is boos om teleurgesteld. Dat hoort bij het leven maar die persoon bekijkt de situatie. Gaat erin zitten en daarna kijken wat het uit die situatie kan halen om er beter van te worden en dat is nu juist het doel in het leven. Beter worden dan je bent. Elke dat weer een stukje beter. Dat betekent niet dat iemand slecht is, nee dat betekent gewoon dat diegene nog wat meer moet leren en het is aan diegene of hij/zij het aanpakt of niet. Sommige mensen zullen hun hele leven in een slachtofferrol blijven. Niet altijd bewust maar het is veilig en warm en vertrouwd dus waarom veranderen. Aan alles in je merk ik dat jij dat niet wilt Janny en dat is een groot pluspunt voor je. Jij wilt veranderen en je neemt je kinderen daarin mee. Dus vandaar mijn grote WAUW en complimenten voor je dat je een stapje verder gaat dan blijven zitten waar je zit.

Je bent er vandaag en je gaat aan jezelf werken en dat is super. Dus geef jezelf gerust een schouderklopje voor wat je hebt bereikt en ga verder.
Natuurlijk heb ik er weer een opdracht bij voor je en die past goed bij de vorige opdracht waar je natuurlijk ook mee verder moet gaan.

Opdracht:

Ga elke dag een rondje lopen buiten.

Kijk tijdens het lopen naar alles wat je ziet heel bewust en kijk naar wat je mooi vindt. Elke dag een half uurtje lopen is goed voor je en als je ook nog eens in gedachten alles benoemd wat je mooi vind is het ook heel goed voor je humeur.
Een positief humeur en lekkere frisse lucht en lichaamsbeweging zorgen dan voor een positieve instelling.

Wat kan je zien:
-mooie bloemen
-de bladeren die verkleuren,
-iemand zijn tuin die mooi is ingericht -iemand die vriendelijke gedag zegt
-de zon
-de frisse lucht of wind
-de bomen, blaadjes
-de huizen en de mooie dingen eromheen.

Je kan het zo gek niet verzinnen want iedereen vindt iets anders mooi. Een bij op een bloem die tevreden zoemt kan ook al een mooi moment zijn. Overal vind je wat moois.

Veel succes met de opdracht en deel je resultaten op het forum op facebook. Forumgroep: Op zoek naar zonlicht.

Lieve groet,
Sylvia 


* GA VOOR HET BESTE IN JEZELF *

Like mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Counsellingdejong.nl/

Mijn website: www.counsellingdejong.nl


Wil je een gratis kennismaking gesprek?

Neem hier contact op !