Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Op zoek naar Zonlicht (3): Moodbord

Sabrina zit bij Janny in de huiskamer. Ze denkt na. Janny ziet er al wat beter uit. Je kan zien dat ze meer buiten komt. Dat is weleens anders geweest. Vlak nadat Janny uit het ziekenhuis was gekomen durfde ze niet goed meer naar buiten toe. Door de moeheid was haar arm en been regelmatig heel zwaar en moeilijker aan te sturen. Lopen kostte haar veel extra energie. De artsen konden niet goed vinden wat ze had gehad en gooide het op een TIA.
Ze bleef dus veel binnen en kon het maar net haar huishouden te doen. Dat haar man ook nog eens in Amerika werkt, heeft hun relatie geen goed gedaan. Doordat hij geen verlof kon krijgen tijdens haar ziekteperiode zijn ze uit elkaar gegroeid. Janny voelde zich erg alleen in al haar zorgen en is hem dat gaan verwijten. Ze maakte steeds meer ruzie en nu hebben ze alleen het noodzakelijke contact over de kinderen. Omdat haar man (Jan) een goede baan heeft in Amerika, hoeft Janny zich financieel geen zorgen te maken. Er is goed voor haar gezorgd. Financieel heeft haar man haar zeker niet in de steek gelaten. Er is zelfs welke week huishoudelijke hulp om haar te ondersteunen. Ondanks dat Janny het goed heeft financieel is er veel onvrede in haar, ze heeft nog geen vrede kunnen sluiten met wat er gebeurd is. Daarnaast heeft ze veel tijd om na te denken en gedachten kunnen met je op de loop gaan. Binnenkort moet ze maar eens een sessie met Janny inplannen om dit probleem wat meer uit te diepen, maar op dit moment is het handig om de gedachten van Janny te gaan veranderen en haar gevoel op meer positieve dingen te laten richten.

Janny komt de kamer weer in. Ze draagt twee koppen thee en gaat zitten. ‘Hoe is het gegaan met je oefeningen?’ Vraagt Sabrina. Janny vertelt dat ze bijna elke dag wel een half uur naar buiten is gegaan. Soms had ze het moeilijk en juist dan ging ze even lopen terwijl ze eigenlijk niks had willen doen. Als ze dan weer terugkwam van het lopen en rondkijken in de natuur, voelde ze zich toch beter dan ervoor. Wel merkt ze dat het een aanslag is op haar lichaam. Ze kreeg spierpijn in haar benen en was lichamelijk erg moe. Op de één of andere manier was haar hoofd wel leeg en voelde ze zich beter dan voor ze was gaan lopen. De oefening met het positief denken doet ze nog elke dag, het is nog geen gewoonte geworden. Ze moet nog regelmatig nadenken wat ze kan zeggen over zichzelf aan het einde van de dag. Ze laat Sabrina het schriftje zien met alle positieve dingen.

Sabrina lees:
-De kinderen een compliment gegeven terwijl ik doodmoe was, daar ben ik trots op. -Buiten gewandeld en het volgehouden, goed van mij.
-Door de telefoon rustig gebleven in een gesprek met Jan.
- Trots omdat ik er vandaag goed uitzie.
- Vandaag een positieve instelling gehad, goed van mezelf.
- Het huis aan kant gemaakt en alles ziet er weer netjes uit, zo blij mee.
- Een negatieve gedachte om kunnen zetten naar positief, goed gedaan.
- zo gaat de lijst nog even door.

Op zoek naar zonlicht geschreven door: Sylvia de Jong

‘Je bent goed bezig geweest zie ik. Je gaat echt vooruit! Merk je zelf al verschil met 2 weken geleden?’ Janny knikt van ja. Ze merkt wel dat ze zich beter voelt. Ze loopt af en toe te zingen en dat heeft ze al een poos niet meer gedaan. ‘Het zijn vaak de kleine dingen waar je het aan merkt.’ Zegt Sabrina. Ze vertelt dat mensen het vaak niet door hebben dat ze aan het verbeteren zijn omdat dingen snel gewoon worden. Het is soms goed om op te schrijven welke positieve dingen je in jezelf hebt waargenomen die je al een tijd niet meer hebt gezien. Wat als je opschrijft wat je tot nu toe hebt bereikt. Hoe voel je jezelf nu? Wat zou je willen bereiken in de toekomst. Welk cadeau geef je jezelf als je het doel hebt bereikt? Als je dat weet dan krijg je een doel en een doel wordt nog beter als je het visualiseert. Dan kan je het ophangen op een zichtbare plaats en wordt je steeds herinnert aan het doel waar je naar toe wil. Dit motiveert je om verder te gaan met de oefeningen die je doet. Het uitwerken op papier en het zo visualiseren heet het maken van een Moodboard.

Je kan zo’n moodboard op verschillende manieren maken. Met plaatjes die je opzoekt op google. Je zet dan de naam van het onderwerp in de balk en klikt op afbeeldingen.
Je kan ook werken met tijdschriften waarin je plaatjes uitzoekt, uitknipt en op een vel papier plakt.

Wat wil je en waar wil je naartoe? Focus je daarop!

‘Hoe ga ik dan een plaatje van liefde zoeken’? zegt Janny. ‘Want dat wil ik wel wat meer in mijn leven’. Sabrina antwoord, je kan dan denken aan bijvoorbeeld een hartje of een afbeelding met een plaatje waarop staat ‘leven in liefde’. Het internet staat vol met plaatjes. In magazines kan je weer zoeken naar plaatjes van b.v. forever friends of valentijns cadeau’s. Die plak je dan op je blad. Steeds als jij ernaar kijkt herinnert het je aan het feit dat je meer liefde wilt in je leven.

Wat zou je nog meer willen vraagt Sabrina? Janny denkt na. ‘Een betere gezondheid. Eindelijk weer eens fit zijn en alles zelf kunnen doen’. Zoek dan plaatjes met fitheid dingen bijvoorbeeld een vrouw die jogt of in de sportschool is. Wat jij het beste bij jezelf vindt passen. Gezondheid zien mensen soms ook in voeding. Kijk eens naar plaatjes daarover. Denk aan een mooie fruitschaal bijvoorbeeld. Zo kan je echt overal wat voor vinden, vertelt Sabrina. Ga er rustig voor zitten als de kinderen naar school zijn en laat je inspireren door plaatjes. Daarbij ben je dan creatief bezig en dat is ook goed voor je geest en energieniveau. Daar word je weer blij van. Creatief bezig zijn zorgt dat de energie in je lichaam weer gaat stromen en dat is nu juist wat we willen. Als je stil zit en piekert gaat alles in je lijf op slot, ook je energie. Dus, lekker lopen en rondkijken in de natuur, proberen te genieten en daarnaast werken aan een moodboard deze week. Je krijgt het nog druk met al die opdrachten van mij, lacht ze.

Janny lacht, als het allemaal maar helpt dan vind ik het best, denk ze. Sabrina ruimt haar pen en papier weer in de tas en staat op. Ze geeft Janny een kaartje. ‘Dit is een collega van mij, zegt ze. Maak eens een afspraak met haar en kijk wat het met je doet. Het is heerlijk om al die spanning in je lijf even los te laten masseren. Bel je me van de week even op hoe het gaat’? Janny zegt dat ze dat gaat doen en geeft Sabrina nog een knuffel voordat ze weer vertrekt. Dan loopt Janny naar de telefoon. Maar gelijk even bellen, toch?

Werkopdracht 3:

Ga door met de andere opdrachten uit hoofdstuk 1 en 2. Daarbij ga je ook een moodboard* maken.

Ga zitten en schrijf op wat je belangrijk vindt en waar je jezelf in de toekomst ziet. Wat wil jij het liefst? Je mag best groot denken dat geef niks.

Neem een wit of gekleurd papier en knip uit tijdschriften plaatjes die passen bij je onderwerpen van verbetering en toekomstvisie.
Plak die plaatjes vervolgens leuk op en versier het hele geheel zodat het er leuk uitziet. Hang het op een plek waar je het vaak ziet. Bijvoorbeeld op de koelkast of bij je bureau.

Natuurlijk kan je het ook digitaal maken en dan uitprinten. Wat vind jij het leukst? Wat komt eruit? Maak een leuke foto van je moodboard en zet die in de groep.

Succes !!

Lieve groet,
Sylvia

*Een moodboard helpt je vooruit te kijken naar de dingen waar je van droomt om deze zo werkelijk te maken.


* GA VOOR HET BESTE IN JEZELF *

Like mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Counsellingdejong.nl/

Mijn website: www.counsellingdejong.nl


Wil je een gratis kennismaking gesprek?

Neem hier contact op !