Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Op zoek naar Zonlicht (5): Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Hoofdstuk 5

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Sabrina belt aan bij de voordeur van Janny. Ze hoort gestommel binnen en het duurt even voor er wordt opengedaan. ‘Sorry’. Zegt Janny. ‘Ik had even telefoon en leg net neer. Kom binnen.’ Ze stapt opzij en laat Sabrina passeren. 
Sabrina loopt de huiskamer binnen en ziet in een oogopslag dat het wel erg rommelig is. Overal ligt wat en het is duidelijk dat Janny al dagen niet heeft opgeruimd. Ze loopt naar een stoel en legt wat kleding opzij voor ze gaat zitten. Janny kijkt haar aan en vertelt vervolgens dat het niet echt haar beste week is. Alles lijkt mis te gaan en ze kan geen focus houden op haar positieve gedachten. Ze heeft van Jan gehoord dat hij over een paar dagen terug komt naar huis en daar is ze helemaal van in de war. Er komt niks uit haar handen en ze weet niet meer waar ze moet beginnen. Janny begint te huilen. Sabrina staat op en neemt Janny in haar armen en laat haar uithuilen.


Wanneer Janny is uitgehuild loopt ze naar de keuken en gaat Sabrina weer zitten. Janny komt terug met 2 koppen thee en gaat tegenover Sabrina zitten. ‘Lekker binnenkomen zo’. Lacht ze verlegen. ‘Daar zijn vriendinnen voor, meid’. Zegt Sabrina. ‘Je zit ook in een lastig pakket! Altijd maar alles alleen doen gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Het is wellicht best goed dat Jan nu weer thuiskomt dan kunnen jullie alles eens even uitpraten en kijken waar je naartoe wilt met je huwelijk, toch?’ Janny knikt. Ze was gewoon verrast door het feit dat Jan zomaar naar huis komt en hij vertelde haar dat hij een leuke mededeling heeft maar dat is een verrassing. Ze moet zeggen dat ze toch wel benieuwd is naar die mededeling. Ze roert in haar thee met suiker. Ze houdt helemaal niet van thee en normaal drinkt ze alleen maar koffie maar omdat Sabrina thee drinkt doet ze mee. Sabrina ziet haar naar de thee staren terwijl ze roert in haar theeglas. ‘De suiker is nu echt wel verdeeld hoor, straks roer je de bodem eruit.’ Probeert ze als grapje. Janny kijkt op en stopt met roeren. ‘Je hebt gelijk, normaal drink ik koffie en vrijwel nooit thee en ik zit me net te realiseren dat ik gewoon elke keer als jij er bent ook voor mijzelf thee inschenk. Die groene thee is best wel wennen en ik vind het niet echt lekker qua smaak. Maar met flink wat suiker erin is het echter wel te doen’. ‘Hoeveel koffie drink je normaal?’ Vraagt Sabrina. Janny denkt na. Momenteel is het wel erg veel bedenkt ze. Ze heeft vannacht ook niet veel geslapen en is druk bezig geweest kleding uit te zoeken om weer ruimte te maken in de kast voor de kleding van Jan. Als hij terugkomt wilt hij natuurlijk ook een plek om zijn spullen neer te leggen en het afgelopen half jaar heeft zij alle plek ingenomen. Tijdens het opruimen zijn er veel emoties naar boven gekomen en ze heeft de laatste dagen veel gehuild. Ze schaamt zich voor de rommel in de huiskamer. Ze had Sabrina liever afgebeld maar ze was vergeten dat ze zou komen. Door al die nachten weinig te hebben geslapen heeft ze geen idee dat het alweer tijd was voor haar gesprekken met Sabrina. ‘Normaal denk ik 10 bakjes koffie op de dag maar de afgelopen dagen heb ik ook s ‘nachts koffie gedronken omdat ik niet kon slapen’. Legt Janny uit.
Sabrina lacht. Ze legt aan Janny uit dat het heel logisch is dat ze niet kan slapen. Per slot van rekening heeft ze wel erg veel cafeïne tot haar genomen. Daarbij werkt de koffie erg stimulerend. Vlak voor het slapen koffiedrinken en al helemaal in de nacht zorgt er wel voor dat je niet kan slapen. Ze adviseert Janny dan ook om vandaag geen koffie meer te drinken na het avondeten maar kruidenthee of water te drinken. Dan slaapt ze vannacht waarschijnlijk beter. Daarbij droogt koffie het lichaam op den duur uit omdat het water onttrekt. Daar wordt je humeur en lijf echt niet beter van. Je lichaam bestaat voor 70% uit water en als je dat niet regelmatig aanvult of schoonmaakt dan vervuilt het water en krijg je problemen in je lijf. Je gaat toch ook niet elke avond in hetzelfde vieze water zitten van je bad voor 1 week lang. Dus om gezond te zijn moet je regelmatig het goede drinken en koffie is prima maar houd het dan bij een paar kopjes per dag. Janny trekt een pruillip. Ze weet dat Sabrina gelijk heeft. Ze weet dat koffie stimulerend is maar heeft er gewoon niet meer zoveel bij stil gestaan. Vandaag maar even geen koffie meer drinken en dan hopen dat het vannacht beter gaat met slapen. Ze zucht diep en kijkt naar Sabrina die een vraag stelt. ‘Wat eet en drink je eigenlijk gedurende de dag?’ Janny denkt na. Ze heeft de laatste tijd niet zoveel zin gehad om te koken. Ze haalde maar wat makkelijks of bestelde iets via de folders die in de la liggen. De kinderen vinden dat altijd een feest en zij hoeft even niet te koken. Ze weet af en toe echt niet meer wat ze moet maken. Ze heeft er gewoon geen zin in. Niks zo ongezellig als voor kinderen koken. Ze lusten bijna niks. Ze legt Sabrina uit dat ze de laatste tijd veel eten aan huis laat bezorgen. Dat wordt tenminste allemaal opgegeten. Soms maakt ze pannenkoeken of pasta met tomatensaus uit een pot. Sabrina knikt. Ze vermoedde al zoiets. Je ziet het vaker gebeuren als er problemen ontstaan. Er moet nodig iets gebeuren.
Sabrina graait in haar tas en haalt er een kaartje uit en geeft het aan Janny. ‘Dit kaartje is van Winny. Zij weet veel van voeding een ook van goede makkelijke voeding. Ze heeft ook een super goed ontbijt advies wat ik al jaren volg. Nu kan ik je het wel uitleggen maar ik zit hier niet als voedingsdeskundige maar als je coach en vriendin vandaag. Dus is het beter als je naar haar toe gaat van de week. Ze weet echt veel van voeding en ze woont hier in de buurt, ze is echt heel erg aardig. Ze heeft een eigen voedingscentrum. Je zult zien dat je door het wijzigen van je voeding en de beweging die je nu doet al een stuk opknapt. Het is gratis en ze legt je helemaal uit waarom voeding zo belangrijk is voor je. Het is wel belangrijk dat je tot de afspraak met haar precies opschrijft wat je eet en drinkt gedurende de dag. Zo kan ze gelijk inzicht krijgen in je eetpatroon en gericht adviezen geven’. Janny neemt het kaartje aan van Sabrina en legt het op tafel. ‘Ik ga strakjes even bellen voor een afspraak. Trouwens afgelopen week ben ik nog voor een massage geweest en je hebt gelijk dat was heerlijk. Alleen had ik aan het einde de dag na de massage wat stijve spieren maar dat is normaal vertelde ze. Voor volgende maand heb ik weer een afspraak staan en ik ga me de komende tijd maar eens even verwennen ermee’. Bedankt dat je me hebt doorgestuurd. Sabrina knikt blij naar Janny. Fijn dat ze weer een beetje uit haar dip komt. Met alleen maar praten kom je een eind maar daarmee los je niet alles op. Als je met meerdere dingen tegelijkertijd werkt kom je veel verder. Gelukkig heeft ze een fijn netwerk om in door te verwijzen.
Sabrina schakelt haar gesprek weer over op de thuiskomst van Jan en geeft Janny nog wat tips. Ze bespreken de punten waar Janny nog boos over is en samen doen ze de loslaat oefening met de ballonnen. Na afloop geven ze nog wat liefde aan het innerlijk kind en ziet Janny er weer goed uit. Ze zit een heel stuk beter in haar vel. Als het gesprek is afgelopen staat Sabrina op en helpt ze Janny nog even met opruimen, als vriendinnen onder elkaar. Al met al is het toch nog gezellig geworden en Janny blijft met een opgeruimd huis en humeur achter.

Opdracht :

Maak de komende week een lijst met alles wat je eet en drinkt. 
Alleen al door de lijst bij te houden krijg je inzicht in je eet en drink patroon. 
Vaak denken we precies te weten hoe gezond we eten maar als je het bijhoudt blijkt het toch anders dan je denkt. 
Je kan alles ook bijhouden in diverse apps die je gratis kan downloaden bij je mobiele store.
Wees eerlijk voor jezelf en schrijf alles op. Als het lukt vraag dan advies aan iemand die meer van voeding weet of praat mee in het forum ‘op zoek naar zonlicht’. 
Doe mee aan de verloting van een gratis “online” coachsessie van een half uur. Meldt je aan in het forum en deel het resultaat van je opdrachten. SUCCES !

Lieve groet,

Sylvia de Jong


* GA VOOR HET BESTE IN JEZELF *

Like mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Counsellingdejong.nl/

Mijn website: www.counsellingdejong.nl


Wil je een gratis kennismaking gesprek?

Neem hier contact op !