Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Op zoek naar Zonlicht (6): Voeding

Wat_we_niet_doen_counsellingdejong.nl.png

Janny rijdt de oprijlaan op. Zit ze wel goed? Volgens de navigatie moet het hier zijn. Verderop staat een bordje. Welzijnscentrum om de hoek. Ze rijdt door en parkeert haar auto.

Er is 1 deur en Janny loopt eropaf. Binnen ziet ze een aantal mensen zitten en ze doet de deur open. Er komt direct een vrouw op haar afgelopen met uitgestoken hand. ‘Jij moet Janny zijn. Ik ben Winny. Sabrina vertelde al dat je zou komen, welkom.’ Ze pakt Janny’s hand en schud deze. ‘Dank je, zegt Janny’. Ze kijkt rond in de ruimte en gaat zitten op de stoel die Winny voor haar opzij schuift.  Het is een grote ruimte. Groter dan haar

huiskamer met frisse kleuren geschilderd en er hangen diverse posters over voeding aan de muur. In de hoek bij de deur is een aanrecht en ze ziet een aantal deuren die op de ruimte uitkomen en een trap naar boven. Winny vraagt of ze thee wilt en Janny antwoordt bevestigend. Verderop zitten nog 2 dames te praten ze hebben het over sporten en hun prestaties. Zo te zien kennen ze elkaar al langer want het ziet er gezellig uit. Janny voelt zich nog een beetje opgelaten maar dat wordt al minder als Winny terugkomt met 2 mokken thee. Winny gaat naast Janny zitten en vraagt of ze het makkelijk kon vinden. Janny geeft aan navigatie te hebben en dat ze zo hierheen is gereden. Winny lacht en pakt haar computer ze begint met het stellen van een aantal vragen aan Janny. Waar ze woont, wat haar gezinssamenstelling is, of ze werkt, of ze als een eerder advies heeft gekregen met voeding en wat ze normaal eet en drinkt. Janny geeft op alle vragen antwoordt. Winny typt het allemaal in haar laptop en lacht haar hartelijk toe terwijl ze theedrinken. Als de thee op is vraagt Winny of Janny op de speciale weegschaal wilt gaan staan zodat ze haar samenstelling van het lichaam kan bepalen. Zo weet ze precies waar het met het eten aan schort en samen met de vragenlijst en de weegresultaten kan ze een advies geven. Janny doet haar schoenen en sokken uit en gaat op de weegschaal staan. Ze weet dat ze er goed uitziet dus ze maakt zich er niet druk over.

Winny noteert alle gegevens en zet ze in haar laptop. Dan pakt ze een lijst en ze legt Janny de score uit. ‘Kijk Janny je gewicht is prima dat zit mooi in het normale tabel maar zoals je ziet zijn je vetten wat te hoog en is je spiermassa wat aan de lage kant. Als je je spiermassa meer gaat voeden dan gaan je vetten wat omlaag en krijg je ook meer energie. Zie het maar zo. 1 kilo spieren is even zwaar als 1 kilo vet. Alleen 1 kilo vet is in massa veel groter. Als je dit omzet ga je dus ook afslanken en dit gaat vanzelf als je het goede eet. Wellicht zie je dat niet zo snel aan je weegschaal maar wel aan je kleding. Dat gaat dan iets wijder zitten. Deze score verbaasd met niks met wat je net doorgaf aan wat je eet. Je ontbijt niet. Dat is al een hele slechte start van de dag. De hele nacht heeft je lichaam alles aan vitamine en mineralen en water verspreidt en verdeeld door je lijf en over je organen en vervolgens ga je in de ochtend weer van start met niks. Je lijf heeft dan niks te verdelen en gaat over op de spaarmode. In deze spaarmode maakt je vetten aan. Dat gaat niet heel hard maar als je het lang genoeg doet dan merk je dit wel. Je start nu op met enkel en alleen koffie en dat is voor je lichaam niet voldoende om te functioneren.

Stel je voor je lichaam is een auto. Met deze auto rijdt je heel de dag. Je brengt hem naar de garage voor onderhoudt. Je geeft de auto olie, benzine, diesel of gas. Je verwacht dat de auto je zonder problemen overal naar toe brengt en dat doet de auto ook zolang hij maar goed wordt verzorgd. Naast de vloeistoffen moet de auto ook regelmatig de banden op spanning laten brengen en soms zelfs laten vervangen. Er moet ruitenvloeistof in. De auto doet het prima zonder ruitenvloeistof maar als er viezigheid op je ruit zit dan krijg je het niet zo snel weg. Vaak gaan mensen dan pas hun vloeistof aanvullen want het is vervelend en rijdt niet fijn. Als je de auto niet goed onderhoudt dan gaan er op den duur rode lampjes branden en op het laatst krijgt je steeds meer problemen en rijdt de auto steeds slechter en slechter tot hij er op een dag mee stopt.

Zo is het ook met het lichaam alleen die stopt niet zo snel als je een maaltijd overslaat. Wel kan dan niet alles goed gesmeerd worden waardoor er heel langzaam cel afbraak optreedt. Er komen steeds meer organen, voedingsstoffen te kort en deze gaan signalen afgeven. Eerst kleine signalen. Je wordt snel ziek, je bent moe, je haar is futloos en je ogen worden dof. Je krijgt een slechte huid en als snel merk je allerlei klachten op zoals bijvoorbeeld hoofdpijn. Let wel dit kan bij iedereen anders zijn. Het is puur een voorbeeld.

Als je dan niets doet dan kan het zo zijn dat bepaalde organen op den duur serieuze problemen gaan geven. Daar komt bij dat de cellen in je lichaam ook steeds slechter worden wat ook weer gevolgen heeft voor je lijf.

Al met al, bewust en goed eten is heel belangrijk.

Janny kijkt verbaasd naar Winny. ‘Waarom heeft niemand mij dit ooit verteld. Tja ik weet wel van de schijf van 5 maar dat red ik niet zo vaak’. De schijf van 5 is het minste wat we voor ons lichaam kunnen doen, zegt Winny. Je lichaam heeft vaak veel meer nodig. Iedereen heeft een druk en stressvol bestaan en dat vergt een hoop vitamine en mineralen. Het is dus belangrijk deze goed aan te vullen. Wij hebben daar een programma voor zal ik het je laten zien. Winny laat Janny op de laptop een presentatie zien over voeding. Janny is onder de indruk dit wist ze niet. Als Winny bij de laatste sheets is aangekomen vertelt ze Janny de manier waarop ze dit kan aanvullen. Winny vertelt dat Sabrina ook al een tijdje op die manier haar voedingsschema heeft en dat het haar erg bevalt. Ze laat Janny vrijblijvend wat proeven en haar mening geven. Janny wist wel van het bestaan van shakes en reepjes maar dacht dat dit alleen maar is om af te vallen. Ze is verbaasd te horen dat het als een smart ontbijt ook heel goed is. Dat je dan alles in 1x binnen krijgt wat je lichaam nodig heeft. Het is nog lekker ook en met vers fruit te mengen. Janny besluit het te gaan proberen. Ze neemt ook nog thee mee en wat supplementen. Nu ze toch bezig is kan ze het beter gelijk goed doen. Winny vertelt haar dat ze 30 dagen garantie heeft en als ze het niet fijn vindt of het werkt niet voor haar ze het retour mag brengen. Ze neem ook de komende paar dagen contact met haar op om haar te begeleiden. Janny is verbaasd. Wat een aardige vrouw en ze doet het allemaal vanuit haar passie om mensen naar een beter leven te begeleiden. Ze vraagt niet eens geld voor het coachen. Gaaf dat dit ook kan.

Tevreden rijdt Janny weer naar huis. Het is goed te weten dat ze nu eens wat kan gaan doen aan haar vermoeidheid. Meer water drinken is ook nodig beseft ze. Water, voeding en beweging zorgen er allemaal voor dat ze beter in haar vel komt te zitten dat is wel duidelijk. Als ze iets wilt dan is het dat wel. Weer lekker gezond en fit zijn dat vindt ze heel belangrijk. Op een goede manier oud worden voor haar kinderen zodat ze ervan kan genieten. Ze besluit thuis direct Sabrina te bellen en te vragen hoe haar ervaringen zijn en te vertellen wat ze heeft meegemaakt. Wat zal Jan verbaasd zijn als ze weer wat meer kan. En dan kleine vetrolletje wegwerken voor het groter wordt kan ook geen kwaad. Optimistisch zet Janny de auto voor de deur en gaat naar binnen. Weer een stap gemaakt in de goede richting.

Opdracht 6

Vanaf de vorige week heb je je eetschema bijgehouden. Hoe is dit gegaan? Wat eet en drink je zoal? Wil je dit in het forum delen?

Je mag er natuurlijk ook zelf naar kijken of naar iemand gaan die er verstand van heeft. Zie je zelf wat je kan veranderen? Krijg je alles binnen wat je nodig hebt? Misschien wel en eet jij al supergezond. Dan petje af voor je en een applaus.

Deze week ga je:

Elke dag bij opstaan 3 positieve dingen benoemen voor die dag.

Elke dag een half uur wandelen.

Elke dag gezond eten. (Voldoende vitamine, mineralen, eiwitten, koolhydraten en goede vetten). 

Elke dag 1,5 liter water drinken

Deze week eet je GEEN: chips, koekjes, snoepjes, chocolaatjes en dergelijke suikers.

Dit hou je in elk geval 7 dagen vol.

Graag hoor ik van je hoe het is gegaan en hoe je jezelf dan voelt.

 Wil je het schema volgen en delen meldt je dan aan op het forum en deel elke dag wat je eet en drinkt en wat je hebt laten staan. Dit kan je een stok achter de deur geven om het vol te houden.

Heel veel succes

Lieve groet,

Sylvia.


* GA VOOR HET BESTE IN JEZELF *

Like mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Counsellingdejong.nl/

Mijn website: www.counsellingdejong.nl


 

Wil je een gratis kennismaking gesprek?

Neem hier contact op !