Counselling en Coaching
S. de Jong

Psycholoog - Counsellor - Coach in Lelystad

Ziekte van Pfeiffer - Ik help je!

In mijn praktijk kreeg ik ook cliënten met de ziekte van Pfeiffer die om hulp vroegen. Ze merkten dat er op dat gebied nog maar weinig is. Je kan aan de vermoeidheid en de klachten niet zoveel doen, behalve uitzieken. De manier waarmee je in deze ziekte gaat staan, daar kan je wel veel aan doen.

Zo kan je door op een andere manier te denken en jezelf te ontwikkelen in deze “pauze periode” weer een heel stuk verder komen als je eruit komt. Daarnaast is het voor de mensen en relaties om je heen prettiger als je wel gecoached wordt en je uit een negatieve periode een positief punt haalt. Daar wil ik je graag bij helpen.

Welkom dus op deze site, de eerste stap naar vooruitgang.

Ziekte van Pfeiffer Wat nu FDB.jpgWat is nu eigenlijk de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein Barr Virus. Dit virus wordt overgedragen via speeksel. Dit gebeurd als je nog niet ziek bent. Best wel lastig dus en niet te voorkomen. Net als met andere virussen is de verspreiding tijdens de incubatietijd, dit is de tijd waarin de ziekte zich in je lijf ontwikkelt en het nog niet zichtbaar is als ziekte.

De ziekte wordt overgebracht door te zoenen, hoesten, niesen of van een besmette beker te drinken.

Veel mensen lopen de ziekte op in hun kindertijd of tienertijd en krijgen het daarna nooit meer.

Bij kinderen onder de 4 jaar uit het zich meestal door griepverschijnselen met keelpijn. Vaak is het met 2 weken weer verdwenen en men weet niet dat je de ziekte van Pfeiffer hebt gehad totdat je een bloedtest hebt gedaan waarbij dit wordt gecontroleerd.

Bij tieners komt de ziekte echter vaak voor zij herstellen meestal snel. Bij tieners en ook volwassen uit de ziekte zich met griepverschijnselen zoals keelpijn, opgezette klieren en hoge koorts.

Na de ziekteverschijnselen ben je nog een aantal weken vermoeid. Dit is echter bij een gewone griep ook het geval waardoor de ziekte van Pfeiffer niet altijd wordt opgemerkt. Het kan ook zijn dat je veel zwaardere ziekteverschijnselen hebt en de ziekte van pfeiffer zich uit in extreme vermoeidheid en de keelpijn en opgezette klieren die aanwezig blijven voor een lange periode.  

In de meeste lichte gevallen van de ziekte van Pfeiffer zijn de klachten binnen 2 maanden tot minder opgelost maar dit is helaas niet bij iedereen het geval.

Bij de ziekte van Pfeiffer kan de lever gaan ontsteken. Dit kan je zien in bloedonderzoek of omdat men geel ziet. Bedrust is hier heel belangrijk, er is meestal geen medicijn voor nodig. Geen alcohol drinken en goed voor jezelf zorgen en vooral rust nemen is het advies van de artsen. 

De ziekte kan bij uitzonderingen 1 jaar of langer duren. De gemiddelde tijd dat een volwassenen erover doet om van de ziekte volledig te herstellen ligt tussen de 3 tot 12 maanden. Vaak is men, na de acute fase van 4-6 weken, weer in staat om deeltijd te gaan werken en dit langzaam op te bouwen.

Het is echter van groot belang om goed naar je lijf te luisteren en balans te zoeken. Niet iedereen is na een paar maanden herstelt en soms kan het ziekteproces een behoorlijke tijd aanhouden en zelfs van grote invloed zijn op je privéleven, je werkkring en je sociale omgang. Je kan door de aanhoudende vermoeidheid depressief raken en nog verder in een ziekteproces komen.

Om het ziekteproces beter te doorstaan is het belangrijk bijgestaan te worden door een coach die weet waar je doorheen gaat en je kan helpen met de problemen waar je tegenaan loopt.

Ik kan je verder op weg helpen om dit proces op een goede manier te doorstaan en er zelfs beter uit te komen. Wordt dit voor jou ook een tijd waarin je jezelf en je gezondheid gaat verbeteren?  

Zeg jij hier JA tegen?

Maak dan een afspraak met mij voor een coaching traject. Er staan een paar trajecten op de site maar we kunnen ook een persoonlijk traject afstemmen op je wat JIJ nodig hebt.

Haal jij het beste uit jezelf?